Lueskelin muistiinpanojani viime koulutusviikolta, ja sieltä erityisesti juttuja stressistä -tästä piinaavasta kansantaudistamme. Sekä isäni, äitini, ja minä olemme kokeneen kukin jonkin asteisen burn outin. Omani haihtui nopeasti Intian tuuliin, mutta äitini on omasta yli vuodentakaisestaan vieläkin sairaslomalla. Ehkä me olisimme kaikki selvinneet vähemmällä jos olisimme kuulleet jotakin esim. ihmiskehon luonnollisista rytmeistä ja osanneet elää niiden mukaan.

Opettajani mukaan stressin syy on ensinnäkin omassa kontrollinhalussamme ja elämälle antautumisen puutteessamme. Jos meillä on paljon tehtävää, työskentelemme paljon tehokkaammin pysyessämme rauhallisina asenteella: "do your best, surrender the rest". Eli teemme parhaamme, loppu on korkeamman kädessä. Meillä on vain sen verran käytettävissä olevia voimia kuin on, ja sitä vähemmän, mitä enemmän hermoilemme.

Meidän on tärkeää opetella päästämään tilanteista irti, kun ne loppuvat. Emme jää hautomaan jotakin asiaa kun tilanne on ohi, vaan opettelemme elämään hetkessä. Sitä taitoa voi harjoitella kaikissa tilanteissa, ja se on erityisen hyödyllinen esim. kiireisen työpäivän päätteeksi. Kyse on mielenhallinnasta, voimme itse vaikuttaa siihen kuinka voimme, vaikka elämämme olisi minkälainen.

Keholla on kuulemma luonnollinen 90 minuutin rytmi. Hauskaa on se, että olen työskennellyt juuri 90 minuutin jaksoissa, jo ennen kuin olin kuullut tästä mitään. Tämän jakson jälkeen on hyvä levätä n. 15 minuuttia. Kovista työmyyristä se voi tuntua ajanhukalta, mutta sitä se ei ole, sillä sellaisen tauon jälkeen ihminen voi työskennellä taas paljon tehokkaammin. Kotona työskentelevä voi toki itse valita taukohetkensä, mutta muualla työskentelevälle se ei aina ole mahdollista. Tällöin voi vain huomata tämän energioiden laskun, ja hidastaa tekemisensä tahtia n. 15 minuutin ajaksi.

Hyödyllinen ja toimiva pattereiden latauskeino tauon ajaksi on seuraava: Istu tai makaa silmät kiinni. Valitse asia, joka on itsellesi miellyttävää ja rentouttaviaa: puistossa käveleminen, mökillä uiminen, kalliokiipeily, suhde johonkin ihmiseen.. Visualisoi asia tai miellyttävä tilanne mielessäsi, kuin se todella tapahtuisi. Hermojärjestelmäsi ei tule tietämään eroa todellisen ja kuvitellun tilanteen välillä, ja tämä uudistaa tehokkaasti.

Joidenkin keino uudelleenlatautumiseen on nukahtaa aivan pieneksi hetkeksi. Se käy mukavalla tuolilla, jossa voi rentoutua täydellisesti varpaista päähän saakka. Kädessä voi pitää esim. avaimia; kun nukahdat, kätesi rentoutuu ja avaimet putoavat lattialle ->heräät heti. Tämä on todella virkistävää. Voit myös nukkua hieman pidempään, laita silloin kello soimaan muutaman minuutin päästä. Nukahtamista voi harjoitella, niin että lopulta siihen menee vain sekunteja.

Lopullisin keino päästä eroon stressistä on oivaltaa, ettei ole, eikä koskaan ole ollutkaan, tekijä, vaan kun antaudut kaikki tehdään ja tapahtuu sinun kauttasi. Mitä stessattavaa silloin voisi olla?